Tur med historisk sus

Turgruppa utforsket denne tirsdagen de historiske sporene etter Niels Jægers bedrifter i Jægersberg.

En stor gjeng møtte opp på parkeringsplassen ved Prestheia tirsdag 4. oktober – som vanlig kl. 11:00. Jens Frigstad var turguide og fortalte interessant historie underveis. Heldigvis var vi også denne gang heldige med været, selv om sola var fraværende.

Turen starta på Grønn slette og vi gikk den gamle postveien til Jægersberg Gård. Gården eies av Kristiansand kommune og er et rehabiliserings- og kompetansesenter for rusavhengige. Det har vært i drift i ca. 10 år. Det store hvite huset ble bygget av storkjøpmann Niels Jæger i 1810. Han var venn av Hans Nielsen Hauge og var en samfunnsbygger. Han kjøpte opp vannrettighetene til Prestebekken helt fra Salvestjønn. Der anla han demninger og bygde nedre- og øvre kornmølle. Det er fortsatt tre møllesteiner ved øvre mølle.

Ved øvre Jægersbergvann anla Jæger en stor demning og bygde papirmølle nedenfor demningen. Han kjøpte maskinene til papirfabrikken fra haugianerne på Fennefoss i Hornnes og det var papirproduksjon fra 1814 til 1818.

Vi hadde mat og kaffi ved øvre Jægersbergvann som også er kalt for Papirmøllevannet. En flott badeplass her om sommeren.

Siste gåtur denne høsten er tirsdag 18. oktober. Da tar vi turen i Baneheia.

Tusen takk for flott tur i herlig turfellesskap.

Hilsen Turgruppa

Les videre